Existentiell psykologi

 Existentiell psykologi  fokuserar på de eviga frågorna om liv och död, om meningen med livet, om vad som är rätt och fel, på vad som är gott och vad som är ont. Den teoretiska grunden finner man i filosofin, alltifrån Platon och Sokrates idéer till våra dagars filosofer som Sartre och Merleau-Ponty. Grundstenarna  i existentiell psykologi handlar om människans frihet och ansvar för sina val och handlingar, om hur vi förhåller oss till livets händelser, om människans följeslagare ångesten och inte minst om dödens närvaro i våra liv.

En av de mer kända inom existentiell psykologi är Viktor Frankl. Han föddes 1905 i Wien och doktorerade i både filosofi och medicin.  När nazisterna inlemmade Österrike i Stor-Tyskland och förföljelsen mot judar började tvingades han sluta arbeta som läkare och skickades till flera koncentrationsläger. Förutom att själv uppleva lägrens fasor som fånge gjorde han samtidigt iakttagelser om hur människor i lägren agerade och reagerade. Han fann att hur vidriga än omständigheterna var fanns det alltid människor som fann en mening i tillvaron. När kriget tog slut skrev han boken ”Livet måste ha mening” på endast nio! dagar om sina erfarenheter från lägren. Hans tankar och idéer har utvecklats i logoterapi – läran om livets mening.

/solnedgang.jpg 

Välkommen

fotograf Bengt Jonshultt

Onsdag 24 juli kl 18.30-20.30

Trubadurafton på Kristinehovs malmgård. Vi kommer att framföra tonsatta dikter av Anna-Greta Wide som andra punkt i programmet. Priset är 200:- (swish eller kontant) och det blir utomhus.

Du har ett liv

CD:n med samma namn är slutsåld men finns nu på Spotify

 

Facebook

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)